Gyakran ismételt kérdések

Miért jó a kutyaiskola?

Mert lehetőséget ad a tanulásra és a megfelelő szocializáció kialakítására. A gazdák szakemberek felügyelete mellett tudhatnak meg többet kutyájukról és építhetik, mélyíthetik kapcsolatukat. A kutyaiskola rendkívül fontos ahhoz, hogy nyugodt és kiegyensúlyozott kutyája legyen az embernek.

Van lehetőség a bentlakásos kutyaiskolai foglalkozásokra?

Nincs, a tanulási folyamat szerves részét képezi a gazda jelenléte. Iskolánk filozófiája, hogy nem a kutyát, hanem a gazdát tanítjuk meg a megfelelő módszerek alkalmazására.

Négy hónapos kölyök kutyám van. Nem túl fiatal még a kutyaiskolához?

Három hónapos kortól kutyaovit tartunk, melynek célja az alapvető helyes viselkedés elsajátítása fajtársakkal, más emberekkel és a különböző ingerekhez szoktatás. A foglalkozásokon a játékos szakaszokat rövid tanulási etapokkal színesítjük, mellyel elősegítjük a kutya-gazda közötti kötődés építését. Fontosnak tartjuk a kutyaovis foglalkozásokat, hiszen a kölyökkutyák ebben az időszakban rendkívül könnyen és gyorsan tanulnak. Az itt elsajátított ismeretek adják a legjobb alapot a továbbtanulás lehetőségéhez.

Mikortól vihetem a kutyámat kutyaiskolába?

Bármilyen korú, nemű, fajtájú, képzettségű kutyával látogatható az iskola. Feltétel a kötelező védőoltások és féreghajtások megléte. A kutyaovi három hónapos kortól látogatható, míg felnőtt kutyával szintfelmérés után a számotokra megfelelő foglalkozáson vehettek részt.

Több, mint 10 éves a kutyám, ő is tanítható?

Természetesen. Minden páros érkezése előtt személyes felmérést végzünk a kutya és gazdája szintjéről, melynek megfelelően ajánlunk számukra programot. Idősebb kutyák tanítására is van lehetőség, természetesen az állatjóléti alapelvek betartásával.

Hogyan kell jelentkezni egy foglalkozásra?

Honlapunkon (www.porazmentesovezet.hu) a Főoldalon található „Jelentkezem” gombra kattintva vagy a Szolgáltatások fül alatt a megfelelő csoport kiválasztása után, szintén a „Jelentkezem” gombra kattintva egy űrlap kitöltése és elküldése után, felvesszük veled a kapcsolatot és megbeszéljük a részleteket.

Mikor vannak a foglalkozások?

A kutyasulinak nincs fix nyitvatartása, ezért létrehoztunk a weboldalon egy online naptárt, melynek segítségével könnyen, akár a telefonodon is nyomon követheted az aktuális foglalkozások alakulását. Emellett igyekszünk minden fontos információt a Facebook oldalon (facebook.com/pórázmentesövezet) közzétenni.

Mit kell magammal vinnem az első foglalkozásra?

A kutyát semmiképp se hagyd otthon, illetve az oltási könyvét, lehetőleg éhgyomorral érkezzen, nálad pedig legyen valami finom jutalomfalat, amit szívesen elfogad. Emellett a kutya, bőr vagy textil nyakörvet viseljen, és maximum 1,5 méteres szintén bőr vagy textil pórázon vezesd be az iskola területére. Ha a kutyád agresszív, vagy nem vagy biztos benne, hogy jól kijönne más kutyákkal, kérlek a fajtának megfelelő szájkosarat is hozz magaddal.

Milyen a jó jutalomfalat?

A jó jutalomfalat legfontosabb tulajdonsága, hogy apró, tényleg csak egy falat legyen, lehetőleg puha, gyorsan lenyelhető és természetesen finom legyen a kutya számára. A kemény, keksz állagú falatok nem javasoltak, ugyanis hosszú másodpercekig leköti a kutya figyelmét, mire megeszi. Érdemes beszerezni egy jutalomfalattartót, mely segít, hogy könnyen és gyorsan lehessen jutalmazni a kutyát. Néhány jutalomfalat ajánlat: virsli, sajt, párizsi.

Más is viheti a kutyámat a foglalkozásokra, ha én éppen nem érek rá?

Lehetőség szerint mindig ugyanaz a személy érkezzen a kutyával a foglalkozásokra. Ezzel a kutya dolgát könnyítjük meg, hiszen mi emberek mind különbözünk, más ösztönös kézmozdulatokat vagy hanglejtést használunk. Kutyánk ezekre az apró jelekre rendkívül érzékeny, emiatt a tanulási folyamat kezdetén igyekszünk azzal elősegíteni a sikeres munkát, hogy megkérjük a gazdákat, hogy mindig egyvalaki dolgozzon vele.

Van lehetőség arra, hogy családunk összes tagja részt vegyen az órákon?

Kutyaiskolánk rendkívül családbarát, a várakozó területen a család minden tagja találhat magának elfoglaltságot. A kutyaiskolai foglalkozáson azonban, a kutyával csak egy valaki vehet részt, akinek a személye sem változhat a kezdeti szakaszban.

Rossz idő esetén is van kutyaiskolai foglalkozás?

Természetesen, lehetőségeink szerint az időjárási körülményekhez képest igyekszünk alkalmazkodni, hiszen nincs rossz idő, csak rosszul öltözött gazdi. Ha a zord időjárás nem kedvez a szabadtéri tanulásnak, lehetőségünk van kiscsoportos benti foglalkozásokra is.

Ajánlott viselet: esőkabát, gumicsizma, vízálló cipő. Esernyő kizárva.

 Ivaros kan vagy szuka, illetve tüzelő szukával látogatható-e az iskola?

Ivaros kan és szuka kutya is jöhet, tüzelő szuka viszont csak egyéni foglalkozáson és a csoportos órák végén vehet részt. De a kutya szempontjából a legjobb az lenne, ha a tüzelés ideje alatt otthon gyakorolnátok.

Egyszerre több kutyával is látogathatom a kutyaiskolát?

A kutyaiskolai foglalkozásokon egy gazda egyszerre csak egy kutyával vehet részt, így, ha több kutyával szeretne tanulni, váltásban tudja őket hozni.

Van egy ivaros kan kutyám, kissé bizalmatlan más kutyákkal, volt már, hogy oda is kapott. Vele is látogathatóak a foglalkozások?

Amennyiben nem vagy benne biztos, hogy kutyád barátságosan viselkedne más kutyákkal, esetleg emberekkel, kérlek fajtájának megfelelő, jól rögzített szájkosárral érkezzetek már a tanfolyam előtti felmérésre is. Mindezt saját és mások kutyájának biztonsága érdekében kérjük.

Van egy kistestű kiskutyám, akit könnyen eltaposnak a nagyobb kutyák. Ugye számukra kistestű csoportot is indítanak?

A csoportos foglalkozás előtti felmérés célja, hogy a kutyák személyiségének megfelelő közösséget alakítsunk ki számukra. Nálunk nincs nagy és kiskutyás csoport, hiszen kis termetű kutyák között is lehet igazi Napóleon, és a nagy kutyák között is lehet egy nebáncsvirág. A megfelelő felmérés és beosztás segítségével, melyet szakembereink végeznek, elkerülhetőek a problémás szituációk.  

Milyen oltásokkal vehetünk részt a kutyaiskolai foglalkozásokon?

Kölyökkutya esetében a kötelező három kölyök oltás után látogatható a kutya ovis foglalkozás, felnőtt kutya esetében pedig az évente kötelező veszettség elleni védőoltás megléte szükséges. Mindezek első alkalommal, majd véletlenszerűen ellenőrzésre kerülnek egy-egy foglalkozás előtt, így a kutya oltási könyve mindig legyen nálad.